top of page
HAMİLE KÖPEK BAKIMI.jpg

Köpeklerde Gebelik Dönemi

    Köpeğinizden yavru almak istiyorsanız fiziksel olarak gelişimini tamamladığı en sağlıklı ilk dönem köpeğinizin on altı aylık olduğu dönemdir. Köpeğinizi çiftleştirmeden önce tüm aşılarının yapılmış olmasını sağlayın ve çiftleştirmek için bulduğunuz erkek köpekte mutlaka aşıları tam olmasına dikkat edin. İki köpeğinde aynı ırk olmasına özen gösterin. Aynı ırk yavrular orijinal yavru alınması sağlanır. Sahiplendirilmesi adına daha kolay olur. Köpeğiniz uzun tüylü ise mutlaka çiftleşmeden önce köpeğinizi köpek kuaförüne götürün tüylerini kısaltın kısa tüylü köpek kendi temizliğini rahat yapar. 

    Hamile köpek için en uygun köpek maması pro-plan köpek kuzu etli köpek maması hill's kuzu etli köpek maması almanızı tavsiye ederim. Köpeğiniz için uygun beslenme şekli olacaktır. Bu dönemde köpeğin yemek miktarını bir öğün artırabilirsiniz. Anne köpek doğum yaptıktan hemen sonra ev yemekleri ile destekleyebilirsiniz. Tavuk kemiğinden tavuk etinden her zaman uzak durun pirinç pilavı bulgur pilavı et suyunu mamaya katarak verebilirsiniz.

    Köpeğiniz bir köpekle çiftleşirse dört adet yavru yapar. Birden fazla erkek köpek ile çiftleşirse genelde on bir adet yavru dünyaya gelir. Bu büyük ırk köpekler için geçerlidir.

  1. Çiftleşme dönemi regli olduktan sonra 20 gün devam eder.

  2. Bu sürede köpeğinizden yavru almak istemiyorsanız diğer köpeklerden uzak tutun.

  3. İlk çiftleşme tarihini mutlaka not alın.

  4. İlk çiftleşme anında anne köpekte hamilelik süreci başlamıştır.

  5. Hamilelik süreci 62 gün sürer bu süre uzarsa anne riske girmiş demektir.

  6. Hamilelik süresi  64 günü geçmişse mutlaka veteriner ile iletişime geçin.

Bu yüzden ilk çiftleşme anını not almanız önemlidir. Anne köpek karanlık ortamda bile doğurduğu yavrunun zarını yiyerek temizler yavrunun göbek bağını keser. Bazı köpekler stresten doğumdan sonra yavruları ile ilgilenmeyebilir.

Doğum zamanı yapılması gerekenler.

  1. Anneyi göz hapsine alın.

  2. Doğan yavruların zarlarını temizleyin. (kuru selpak havlu) kurulayın.

  3. Yavruyu annenin memesine emebilecek durumda pozisyonunu ayarlayın. 

  4. Ortam sıcaklığı minimin 20 derece altında olmamalıdır. (çok sıcak ortamlarda yavruların nefes yolları kurur)

  5. Anne köpeğin ve yavruların yatacağı ortam kesinlikle çarşaf yada battaniye olmamalı. Bu malzemeler sürekli toparlandığı için yavrular battaniye arasında sıkışıp boğulabilir veya ölebilir.  

  6. Anne ve yavruların kalacağı oda mutlaka halıflelks olmalı. Bu dönemde anne köpek yavruların kakasını yiyerek temizler. Sakın bunu engellemeyin. Siz anneden daha iyi temizlik yapamazsınız. yavru köpeği temizleme ihtiyacı duyarsanız su, elinizi yakmayacak derecede olsun. 

  7. Yıkarken yavru köpeğin burnunu aşağı doğru tutun ki yavru su yutup boğulmasın. ​Havlu ile kuruladıktan sonra asla göz kısmına saç kurutma makinası tutmayın. Selpak ile iyice kurulayın. 

  8. Anne köpeğin ret ettiği beslemediği bir yavruyu asla sahiplenmeyin. Siz bakmaya çalışsanız da o yavru mutlaka ölecektir.

  9. Doğumdan iki gün sonra köpeğinizi mutlaka yıkayın.

 Kuruladıktan sonra yavruların yanına koyun yavrular yirmi beş günlük olduğunda mutlaka iç parazit ilaçlarını veterinerinize yaptırtın. Aynı gün annenin de iç parazit ilaçlarını verin. Bunu her yirmi beş günde bir yapın. İç parazit ilaçlarını eczaneden reçetesiz temin edebilirsiniz. Kontil parazit Şurubu yada andazol parazit şurubu işinizi görecektir. İlaç kullanımda köpeklerin kilosuna dikkat edin. Fazla ilaç kullanmak zarar verebilir.  Yavru köpekler bu ilaç yapılmadığında parazit zehirlenmesinden ölebilir. Yavruların en az üç ay süt emmesi gereklidir. 

yavrular üç aylık olduklarında mutlaka veteriner hekim ile iletişime geçin. Gerekli aşıları yaptırın. Aksi halde yavrular hızlı bir şekilde ölebilir.

      köpeğinizi kısırlaştırmak istiyorsanız mutlaka bir defaya mahsus doğum yaptırın. Aksi halde altı yaşlarına geldiğinde süt bezeleri kansere dönüşür  ameliyat olur altı ay sonrada ölebilir. Bir defaya mahsus doğum yapan köpekler on beş yıl sağlıklı yaşar.

HAMİLE KÖPEK BAKIMI.jpg
bottom of page